Nu ți se pare că informația zboară pe lângă tine? Că nu ai timp destul să citești, să scrii, să acumulezi toate povețele acestui mediu mereu în mișcare?

În conglomerația asta plină de informație, indiferent care este gradul tău de ahtiere cognitivă, nu poți cuprinde tot ce zboară pe internet. Nu mă refer la campanii cu pisici sau ultimele videoclipuri ale artiștilor tăi preferați, ci la ceea ce se întâmplă în parcela ta profesională. Chiar și așa, va exista mereu o voce care să țipe și să scoată din străfundul cerebelului convingerea ei despre ceea ce ar trebui să faci, să spui sau cum să te comporți.

Ăla care are gura mare o să-ți țipe-n ureche toate recomandările lui, toate sfaturile, toate învățămintele după care el se ghidează.

gandeste

Înainte de a îmbrățișa o idee, este bine să o rumegi, să o pui în balanță alături de convingerile tale și să îți aduci argumente pentru alegerea pe care ai făcut-o.

Văd tot mai multe persoane care uită de verticalitate și își schimbă ideile mai repede decât șosetele neîmperecheate care-i zac în cutia de pantofi din șifonier. Știu că ăla care are gura mai mare va fi auzit mai bine, dar, chiar și așa, tu, receptorul, trebuie verifici sursele, să analizezi ce e bine pentru tine și, dacă vei îmbrățișa ideea, o vei purta cu tine și îi vei da toată credința ta.

Câteodată, este bine să spui nu. Este bine să spui că nu ești de acord, dar să dai argumente. Nu toate informațiile sunt varză, iar tu nu ești capra care trebuie să le rumege… doar că tu ești capră și rolul tău este să rumegi.

Îmi plac oamenii cu personalitate și apreciez sfaturile. Mi se pare ideal ca cineva care are anumite cunoștințe să își ia din timpul personal pentru a îi învăța pe ceilalți. În schimb, nu îmi plac oamenii care își dau cu părerea, doar să deschidă gura, iar, atunci când o fac, o fac greșit.

Indiferent de izvorul din care a pornit ideea respectivă, găsește-i cursul normal și canalizeaz-o mai departe. Dacă merită. Să ajungă la toată lumea. Dacă nu, fă-i un baraj și dă de muncă și la castori.