Imi curge prin vene, mi-a schimbat zilele in bine, mi-a calmat spiritul si m-a imblanzit. M-am trezit si am adormit pe muzica. Am cantat si am falsat. Am deschis urechile si am inceput sa ascult. Fredonez si uit melodii. Am prins virusul!

Acum 2 luni mi-a picat ideea cum ca as cam vrea sa am un atestat de impresar. Acest lucru nu este atat de greu. Tot ce trebuie sa faci este sa vrei si sa te documentezi. Din “vrajitorul” Google am ajuns pe site-ul celor de la CPPC (Centrul de pregatire profesionala in cultura). M-au cucerit (pe bune!) de la prima propozitie: “In showbiz, ca si in alte domenii, se vorbeste din ce in ce mai mult de profesionalism si mai apoi de afacere, altfel spus, ca sa faci bani trebuie intai sa dovedesti ca esti un profesionist, deci sa ai competentele cerute de ocupatia respectiva.”

Asa cum se obisnuieste in Romania, toata lumea poate face ce doreste, fara sa aiba un document ce atesta calitatile profesionale. Pentru multi… documentul acela poate fi doar o iesire la WC. Pentru mine este mult mai mult: este o pregatire, o initiere si o dorinta ce se va concretiza. Am citit mai departe.

Dupa finalizarea celor 3 module, ai sansa sa beneficiezi de urmatoarele competente:
– prospectarea pietei artistice;
– elaborarea ofertelor de prestatie artistica;
– selectionarea artistilor;
– promovarea artistilor impresariati;
– incheierea contractelor de impresariat artistic;
– negocierea contractelor de prestatie artistica cu beneficiarii;
– acordarea de asistenta la incheierea contractelor dintre artisti si beneficiari;
– monitorizarea derularii contractelor de prestatie artistica.

Pentru a intra in posesia certificatului de absolvire în domeniul impresariatului artistic (unul dintre documentele necesare in dosarul inaintat la CAADIA) alte documente necesare sunt: cazierul judiciar, certificatul de cazier fiscal, cererea de inscriere pentru persoane fizice, 2 fotografii tip CI, un curriculum vitae model european (n.a. WTF?) si achitarea taxei de participare de 650 lei, care include atestatul, legitimatia de impresar artistic si inscrierea in Registrul Artelor Spectacolului (mai multe delatii pe www.registrulartelor.ro).

Okay! O sa dau 650 de lei pentru a intra in examen, fac rost de documentele necesare. Si? A! Am uitat ca tot acest curs de 64 de ore trebuie si el platit. Costa 1000 de lei.

Recapitulam! 64 de ore de teorie oferite de Ministerul Culturii si Patrimoniului National (este de stat,nu?) in care vei invata cum sa impresariezi. Costuri totale ~1650 lei. Cam 1700 de lei daca nu ai poze.

Stau si ma intreb daca imi va ajuta acest document. Mi se vor deschide usile datorita lui? Artistii ma vor suna si ma vor ruga sa ii ajut sa creasca? Probabil (mai mult ca sigur) raspunsul este NU.

Asa se intampla cu toate documentele obtinute prin dorinta de perfectionare. Sunt degeaba! Spun asta pentru ca nu exista o practica, nu exista ceva elaborat. Scoala ti-o faci lucrand si castigand experienta. Daca ai norocul sa fii luat sub aripa cuiva si sa te invete “trucurile meseriei”, esti deja cu un picior in Marea Liga. Depinde de tine sa iti faci relatii, sa cunosti, sa dai telefoane, sa alergi, sa arati ca te descurci s.a.m.d.

Mi-ar placea sa am aceasta hartie. Este ca un trofeu pentru mine. Totusi, investitia (timp si nervi) este prea mare. Oare tot acest efort merita indeajuns de mult?

(…) Locuri “la buget” nu au?