R/GA Bucharest și MakeSense și-au unit forțele pentru ediția din 2015 a WIAD (cu numărul patru) , organizată la Copper’s Pub București în data de 21 Februarie.

Pentru cei încă nefamiliarizați cu acest concept, Information Architecture înseamnă și:

“IA focuses on organizing, structuring, and labeling content in an effective and sustainable way.”

De exemplu, în tot haosul ăsta online, în care informația zburdă mai repede ca filtrele pe pozele cu pisici, cineva trebuie să se gândească și la structurarea ei și la metode de clasificare, în așa fel încât să nu trecem cu vederea anumite aspecte importante legate de funcționalitate și receptivitate.

Fiind un eveniment dedicat oamenilor cu ceva mai mult internet la cap, WIAD a încercat să surprindă cât se poate de bine toate aspectele pe care le poate avea acest “nou domeniu”. De la primul zbor în spațiu al unui român, Fredo & Pid’jin și până la pagini de Facebook, IA a luat multe forme în timpul acestui eveniment, mergând chiar și până la structurarea informației în spitale.

Dumitru_Prunariu_WIAD

Scurt. Obiectiv. La obiect. Dumitru Prunariu a avut o prezentare foarte bună, în care a început cu deznodământul: plecarea sa în spațiu. De aici începe partea și mai bună:

“Poate am plecat prea devreme în spațiu. După întoarcere, mi-am dat seama că mi-am atins scopul și că trebuie să demonstrez că am meritat să fiu primul cosmonaut român”.

Legătura dintre Dumitru Prunariu și IA este că el a trebuit să își structureze informația personală pe care o transmite în ciclu invers, pentru că din mai 1981 și până astăzi… sunt câțiva ani pe care trebuia să îi “justifice”. A avut deja cauza și scopul. Toți acei ani de după au însemnat o provocare și o greutate imensă dusă pe umerii săi, atât pentru acest popor, cât și pentru familia lui.

WIAD_FREDO_PIJIN

Tudor Muscalu și Eugen Erhan au avut o prezentare în stilul lor propriu, cu multe exemple Fredo și Pid’jin.
Spuneau că sunt cazuri în care un episod poate sta câte 2 ani în draft până să vadă lumina monitoarelor. Totul se rezumă la momentul oportun în care să iei o valoare, să te joci cu ea și îi dai aripi.

Fredo_pidjin_wiad

Au fost multe prezentări din care îți poți trage sursa de inspirație și te poți încărca destul de repede cu puțină nebunie pentru a îți face și tu curaj să ieși din carapacea confortului personal. Pentru asta, trebuie să ai răbdare și să găsești momentul oportun. Sunt multe rețete pentru un succes garantat, dar ai nevoie și de ingrediente bune pentru a ieși o poveste de așezat în PPT și de împărtășit celorlalți.

Concluzia WIAD  este că a fost un eveniment reușit și muncit din greu, cu speakeri internaționali, “orbitali” și chiar și “medicali”. Trebuie să menționez faptul că nu a existat o taxă de participare și toate lunile de pregătire și de alegere a sponsorilor au înclinat balanța către noi, invitați dornici de a ne deschide capul v2.0.

Dacă tot suntem la acest capitol, vreau să subliniez faptul că prin feedback poți ajuta un eveniment să crească. Datorită cererii va exista și ofertă. Interesul nostru pentru aceste evenimente (mai ales gratuite) trebuie să ia și o formă de recunoștință în final, mai ales că efortul depus este la fel ca și în cazul unuia plătit.

Mai multe informații despre WIAD poți găsi aici și aici.

Eu abia aștept și ediția din 2016. Chiar dacă știam despre eveniment, nu avusesem încă un contact personal cu experiența WIAD. Trebuie să îi mulțumesc Anei Maria Bogdan pentru invitație și pentru acest eveniment reușit.