Muzica

The Doors: When You’re Strange

Rare sunt momentele in care ma uit cu interes la televizor si, trebuie sa recunosc, sunt multe momente in care urmaresc TVR 1. In mare parte, televizorul este deschis pe stiri. Nu ca m-ar interesa, ci pentru ca mai aud cate o voce pe fundal. Totusi, una care care sa nu imi zgarie timpanele cu ineptiile societatii.

TVR-ul pentru mine este postul de pe butonul 1 al telecomenzii, unde urmaresc emisiunea lui Moise Guran. Cu toate astea, „zaparea” incepe mereu de la numarul 1.

Aseara, am avut surpriza sa urmaresc pe TVR 1 un documentar din seria „American Masters„, „episodul” despre trupa The Doors – The Doors: When You’re Strange.

The Doors
Sursa foto: imdb.com

Nu trebuie sa spun ce a insemnat trupa The Doors sau pentru ce le este recunoscuta muzica. Impactul acestei trupe, in cei 6 ani cu Jim Morrison ca solist, a marcat generatii intregi. Filmul este o relatare cronologica a evolutiei trupei, cu accent pe Morrison (1943-1971), de la infiintarea The Doors, in 1965, cu primele spectacole, primul album si pana la moartea lui, in 1971, dupa 2 ani de consum in exces de alcool si droguri.

Documentarul a fost nominalizat, in 2009, la Marele Premiu al Juriului la Sundance Film Festival si laureat, in 2011, cu Premiul Grammy Best Long Form Music Video.  Acesta poarta semnatura regizorului si scenaristului Tom DiCillo si este narat de actorul Johnny Depp.

Cele 86 de minute sunt hrana pentru suflet si rotite pentru intelect. Il recomand cu toata muzica The Doors de pe coloana sonora, la pachet!

Perioada tulbure de la sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970 a facut foarte multe victime, iar marea majoritatea sunt din cauza consumului excesiv de alcool si droguri.

Jim Morrison a murit la doar 27 de ani. El a fost destul de apropiat de Jimi Hendrix si Janis Joplin, decedati in aceeasi perioada. Pe langa ei, o serie de artisti au murit la aceasta varsta: Brian Jones (Rolling Stones), Pigpen (Grateful Dead), Robert Johnson (cantaret de blues), Pete Ham (Badfinger), Alan Wilson (Canned Heat), Gary Thain (Uriah Heep), Helmut Kollen (Triumvirat), Dave Alexander (The Stooges), Kurt Cobain (Nirvana) si Amy Winehouse. Drept urmare, a luat nastere Clubul 27, dedicat artistilor decedati la varsta de 27 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *