Timp liber

Prima experienta cu cortul in Vama Veche

Nu cred ca sunt genul de om comod. Atunci cand merg in concediu/ies din Bucuresti, nu prea ma intereseaza unde dorm, ci vreau sa dau pe cazare atat cat face – cateva ore de somn si un dus.

Cazarile sunt foarte scumpe in comparatie cu alte variante internationale si/sau confortul oferit nu este pe masura pretului. Nu de putine ori am dat aproape 100 de euro pe o camera dubla in care am stat (adunat) 18 ore in 4 zile. Daca tragi linie, nu prea are rost sa investesti in cazare. Doar pentru ca ai nevoie de un loc in care doar vrei sa dormi, nu trebuie sa te conformezi unor pretentii financiare impuse de „pretul pietei”.

Am mai scris despre Vama Veche anul trecut (Vama Veche. Ai c***e sa-i rezisti?) si am fost blamat. Avand in vedere ca nu am unde sa merg pe litoralul romanesc pentru muzica buna si viata de noapte, am ales tot Vama. De data asta, am vrut sa fie o experienta low-cost.

Varianta drum Bucuresti – Vama Veche:

Bucuresti – Constanta
Am plecat cu trenul de 2:30 din Gara de Nord. Am ajuns la Constanta in jur de 6:20. Asta inseamna aproape 4 ore. Daca iti cumperi bilet din timp, ai sanse sa treaca timpul mai repede decat daca ai sta in picioare. Nu poti sa dormi pe scaune. Sunt foarte incomode. Ai nevoie de o carte!
Cost bilet – 32 de lei de persoana. Pretul este pentru minigrup 2-5 persoane.

Constanta – Mangalia
Din Constanta, am luat un microbuz pana in Mangalia. Asta inseamna aproape 1 ora de mers – scaune comode si reusesti sa schimbi peisajul. Varianta asta este mai buna decat daca ai merge cu trenul direct pana in Mangalia.
Cost – 9.5 lei de persoana.

Mangalia – Vama Veche
Din Mangalia, poti lua un microbuz pana in Vama Veche. Cost bilet – 4.5 lei de persoana. Am avut noroc si am mers cu un taximetrist care ne-a luat 5 lei de persoana. Am ajuns in 15 minute.

Toata experienta asta a durat 5 ore si jumatate. Abia daca am pus geana pe geana. Plaja din fata Stufului ne-a primit cu o cafea la ora 8:00. Cafea la ibric – 6 lei.

Cost total – 46.5 lei/persoana + cafea (optional).

Pentru cazare, am ales sa venim pregatiti – am luat cu noi acoperis si pat.
sandalandala
Sursa foto: www.facebook.com/CampingVamaVecheSandalandala 

Cand ai prieteni care vin cu o zi inaintea ta, asteapta-te sa nu iti raspunda la telefon de dimineata. Chiar daca am ajuns la ora 8:00 in Vama, ne-am cazat undeva pe la 12:00, asteptand sa intregim grupul.
Chiar daca suni de 20 de ori si dai 5 mesaje, singurul lucru care se poate intampla este sa i se descarce telefonul tipului de la celalalt capat al conexiunii. Deci, asteptarea a fost degeaba.

Am hotarat sa ne amplasam cortul in campingul Sandalandala, in cel mai prost moment al zilei – atunci cand soarele este sus pe cer. Campingul este foarte OK, baile sunt curate si oamenii au fost decenti. Locul este foarte dragut amenajat.
Cost intrare in camping – 20 de lei de persoana/zi. Cost „gazduire” cort – 8 lei/zi pentru un cort de 2 persoane. Cost amplasare cort – o naduseala groaznica si cateva injuraturi. Total – 48 de lei pentru 2 persoane, timp de 24 de ore.

Nu pot sa spun ca am dormit in cort. Dupa multe ore de nesomn, am reusit sa atipesc 3 ore, sambata seara, intre 21:30 – 00:30 si alte 2 ore, duminica dimineata, pe plaja, intre 09:30 si 11:30 (la umbra).
Totul este pe repede inainte: Stuf, Expirat, dansat (cine? eu?), baut sticle de la super-market, rasarit pe plaja, prima baie pe la 07:00.

O masa satioasa este intre 13-20 de lei de persoana. O bere este 3,5-5 lei la pahar de plastic.

Daca mergi cu cortul, nu uita cateva reguli:

– ia cu tine o saltea de 2 persoane. Daca tot iei salteaua, nu uita de dop si pompa de umflat. Exista persoane care pot cara degeaba o saltea, fara sa stie de regula asta.
– ia ceva gros de imbracat/invelit. Un sac de dormit sau un hanorac sunt foarte bune pe la 3-4 dimineata. Dragostea poate tine de cald, dar s-ar putea sa nu poti duce o noapte intreaga.
– nu lua haine/lucruri in plus. Chiar daca nu stii sa injuri, poti capata experienta cand iti dispar lucruri sau cand cari 15kg in ambele brate sau in spate.
– nu iti monta/demonta cortul in plin soare, la ore de varf. Daca vrei sa slabesti sau sa vorbesti cu ferestrele cortului, o insolatie te poate ajuta. In caz contrar, NU iti monta/demonta cortul in plin soare!
– pune-ti un semn pe cort. Chiar daca primesti un numar de pus pe cort, s-ar putea sa existe un moment din zi in care nu stii matematica si incepi sa scoti radicalul din ecuatia de 3 simpla – tu, cortul si somnul.
– dimineata este cel mai bun moment sa dormi pe plaja, la umbra. Daca vrei sa te simti ca o leguma in Dry Cooker, poti incerca sa dormi pana tarziu in cort. Vei ajunge sa ai 50 de kg si 1.20m inaltime.

O experienta de genul asta este destul de interesanta, mai ales daca mergi in weekend. Ce mi-a placut foarte mult a fost ca Vama era destul de goala (see what i did there?). Probabil ca Summer Well-ul a avut ceva influenta. Destul de lejer pe plaja, am avut loc in apa, putini oameni si multa voie-buna. Pe langa toate astea, conteaza si cu cine mergi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *