AdvertisingSocial Media

Draga studentule care vrei sa intri in publicitate

Dragă studentule,

Probabil că abia ai terminat o facultate și că ți se pare mișto să lucrezi în publicitate, iar prima ta problemă este „Cine mă angajează?”. Până la a ajunge să îți răspund la această întrebare, trebuie să te întreb: „Ce ai făcut până acum?”.

De fiecare dată când ne întâlnim, îmi doresc să îți stau la dispoziție și să te folosești de cunoștințele mele. Dacă nu îți arăți interesul, nu am cum să vin în întâmpinarea ta cu răspunsuri. Ajută-mă să îți înțeleg nevoile pentru a îți oferi puțin din cunoștințele mele. Îmi doresc să mă asaltezi cu întrebări până îți trece setea de cunoaștere. Îmi doresc să rupem barierele comunicării și să mă întrebi orice. Chiar orice, fără să îți fie frică.

Fredo_pidjin_wiad

Știi care este problema? Că nu văd acea pasiune din ochii tăi, iar, dacă ai ajuns să cochetezi cu domeniul, setea de cunoaștere îți piere după primul contact cu un job de creație. Chiar dacă ți se dă șansa să întâlnești oameni care lucrează în publicitate, ți se oferă un internship sau ai parte de sfaturi în mod gratuit, tu crezi că poți mai mult și vrei să sari niște etape esențiale în formarea ta. Fiecare lucru pe care îl faci în acest moment te poate iniția în domeniul pe care ți l-ai ales. Fiecare greșeală poate însemna o maturizare profesională.

Dacă te gândești că internship-urile sunt cele care îți vor deschide uși, te înșeli. Pe lângă acestea, mai este mult de muncă. Trebuie să te pregătești pentru feedback negativ și să accepți că mai sunt sute la fel ca tine. Trebuie să lupți pentru locul tău și să arăți că meriți să ajungi acolo unde îți dorești. Internship-ul nu este unicul tău drum. Acesta doar te ajută să îți deschizi ochii, te călește și îți oferă o mică perspectivă despre ce înseamnă câmpul muncii, fără a avea garanția că te vor angaja permanent.

De ce preferi să dai bani să asculți câteva povești spuse de oameni care profită de neștiința ta, când poți avea cele mai bune și sincere sfaturi, în mod gratuit, din partea unor oameni care sunt dispuși să ofere din cunoștințele lor? Ei își vor lua din timpul lor liber să îți ofere din experiența lor și te pot ajuta să crești, te vor ghida către visul tău.

Drumurile noastre s-au intersectat de nenumărate ori, iar tu erai la fel de critic, la fel de delăsător și te dădeai atot-cunoscător. Deja te vedeai în locul meu. Mai ai ani mulți de practică până când angajatorul tău poate avea încredere în tine. Până la salariul mult dorit, te vrei hrăni cu o muncă mediocră, care nu este pe gustul tău. Acesta este drumul normal și natural pe care trebuie să îl parcurgi. Toate aceste experiențe îți vor ascuți simțurile estetice și etice.

Permite-mi să te aduc cu picioarele pe pământ și să îți spun că nu este atât de cool să lucrezi în publicitate. În spatele fiecărui spot, campanie sau postare, stau cel puțin doi oameni care își freacă mințile de pereții albi, să vadă dacă ideile lor sunt de argint. Tu nu vei fi lăsat niciodată să pui mâna pe un brief al unui client internațional. În primă fază, vei primi doar clienți mici, unde greșeala nu este egală cu demisia.
Mirajul pe care ți l-ai creat te va dezamăgi. Un job în publicitate, indiferent în ce departament vrei să activezi, este la fel ca orice alt job: un program de lucru, termene limită, șefi și un salariu. Acesta implică multă muncă, nopți pierdute pentru o idee, certuri și împăcări și o satisfacție imensă atunci când ești rupt de oboseală și ideea ta prinde viață.

Merită să faci ceea ce dorești, dacă o faci cu pasiune. Ea va face trezitul de dimineață mai ușor, ea va ține de foame, de cald, de plăcere. Ea te conduce atunci când picioarele tale nu te mai pot susține. Prin pasiune poți călători și învăța. Dacă nu o ai, viața ta de publicitar va fi foarte scurtă.

5 comentarii la “Draga studentule care vrei sa intri in publicitate

 1. Te salut, Stefanescu Adrian.

  Indraznesc si eu o intrebare: ce trebuie sa faca un newbie intr-ale advertising-ului (afara de a posta cu diacritice) pt. a fi bagat in seama in canibalismul domeniului? Sa zicem ca are vreo 12 ani de experienta numai pe pozitii de conducere, antreprenoriat si top management in domenii you name it and i’ve already done it!, dar care tot ce a facut, a facut pt. a da plus-valoare unor business-uri, dar in sinea sa si-a dorit un singur lucru: comunicare. Mediata, directa, vandabila, stylish, numa’ comunicare sa fie. Ai avea disponibilitatea dialogului cu un asemenea om? Poate aveti ceva reciproc de oferit, un win-win din ăsta mai atipic.
  M-as bucura.

  1. Salut, Mihai!
   Nu prea înțeleg întrebarea ta. Și nu pentru nu este adresată cum trebuie, ci pentru că are mai multe variante de răspuns.
   Ciudat este că întrebi din perspectiva cealaltă. Cum poate un om aflat în funcții importante să intre în „câmpul muncii”. Sunt foarte multe de discutat și da, nu îmi este frică de cuvinte.

 2. Eh, sper ca mintea nu-mi pare prea dializata de chiar orice simt al realitatii atunci cand sunt gata sa tranzactionez relaxarea financiara pe optativele usilor inchise in nas, nu? Daca da, imi asum greu-inteleasa optiune fara alt discurs serafic. 🙂
  Ma prevalez, totodata multumindu-ti pt. el, de raspunsul tau si indraznesc acordul unei discutii mediata de email in care promit cat mai putine delatiuni ale intentiei de care ma fac vinovat daca si tu promiti reduse amendari are simptomelor mele, ha!
  Email-ul meu iti sta la dispozitie.

  Cele bune, cu consideratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *