Timp liber

Recomandare din weekend – Need for Speed Payback

Weekendul trecut a însemnat câteva ore de butonat PlayStation-ul din dotare, cu R2-ul apăsat pentru Need for Speed. După ce EA a scos un joc mai mult decât decent în 2015 și pe alocuri neterminat, 2017 a însemnat lansarea unuia nou, cu alte personaje, altă poveste și circuite noi. De data asta și cu un nume – Need for Speed Payback.

Un review de joc implică foarte mult subiectivism, bazat pe antecedentele de gamer ale fiecăruia. Tocmai din acest motiv țin să văd dincolo de un trailer și primele impresii și încerc să mă documentez mult înainte să mă bucur de un joc. Destul de rezervat, am încercat să fac abstracție de abundența cu care apar jocurile din serie și modul în care construiesc gameplay-ul pe șasiul celor vechi. Sincer, din trailerul Payback-ului nu am înțeles mare lucru. Am căutat gameplay-uri, am văzut curse cu mașini, iar, nimic. Până când am primit jocul cadou și am decis să îl încerc la câteva luni după lansare. 

Lăsând marketingul din spate, jocul este destul de bun, cu mașini noi (unele chiar rare) și un gameplay decent. Modul offroad este diferit în acest joc, departe de ceea ce înseamnă o cursă cu mașini în GTA V (demență pe roți), dar parcă tot atât de sfidător al gravitației. Naturalețea condusului unui joc Need for Speed lipsește, fiind mai mult un arcade și nu un simulator auto, așa cum este Gran Turismo.

Mi se pare că nu au reușit să îmbunătățească foarte multe din 2013 și până astăzi în ceea ce privește complexitatea jocurilor NFS, competiții și poveste. În același timp, nici grafica și nici puterea de procesare a consolelor PlayStation nu s-a schimbat foarte mult de la apariția lor, din același an (exclud aici PlayStation Pro + TV 4K). Senzația asta nu o am doar eu. Foarte mulți gameri văd Need for Speed Rivals ca fiind primul joc din serie care a dat trendul unor competiții și moduri noi de joc, regăsite în ultimele apariții. Automat, vor adăuga câteva gimmick-uri să ia ochii: cursele offroad, acrobații în aer cu mașinile, camionul Coca-Cola, billboard-uri pe care le poți distruge, modul de filmare, etc. Indiferent că e vorba despre film, advertising sau jocuri, povestea trebuie să fie suficient de închegată și bine scrisă. Este un factor care contează foarte mult în terminarea unui joc. Până acum nu m-a dat pe spate, iar review-urile specialiștilor sunt destul de critice.

Totuși, cumva m-a prins, dar asta cred că este din vina muzicii. Partea foarte bună a seriei Need for Speed este că au niște playlist-uri de dat cu căștile în cap. De data asta, au mers foarte mult pe o coloană sonoră cu tobă mare și chitară, ceea ce face ca timpanul meu să rezoneze mai mult. Asta m-a ținut și mai aproape de poveste și am uitat destul de repede de ceas și el de mine. Pentru primele 4 ore jucate, mi-a lăsat o senzație bună, unde pot pierde asumat câteva ore pe săptămână.

Că tot vorbeam de playlist, poți asculta pe Spotify toate melodiile din joc. Enjoy!

Surse foto: pagina de Facebook Need for Speed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *